Οι κουρές των προβάτων στην Κρήτη!

Οι κουρές στην Κρήτη αποτελούν ένα από τα πιο παλιά έθιμα στο νησί! “Κουρές” είναι η διαδικασία κουρέματος των προβάτων από τους βοσκούς. Πάντα αποτελούσε μια αφορμή για να βρεθούν όλοι οι βοσκοί μαζί και κατά τη διάρκεια των κουρών να συζητήσουν και να κοινωνικοποιηθούν! Οι κουρές συμβολίζουν την αλληλέγγυη στήριξη των βοσκών, αφού ο κάθε ένας από αυτούς καλεί τους υπόλοιπους (και τις οικογένειές τους) για να τον βοηθήσουν στις κουρές του δικού του κοπαδιού. Φυσικά τους φιλοξενεί όσο καλύτερα μπορεί και τους φιλεύει, γνωρίζοντας ότι σε λίγες μέρες θα χρειαστεί να παραβρεθεί και ο ίδιος στις κουρές κάποιου άλλου βοσκού!

Οι κουρές γίνονται στις αρχές του καλοκαιριού. Αποσκοπούν και στην ανακούφιση του ζώου από τη ζέστη αλλά και στην εξοικονόμηση μαλλιού που αργότερα μέσα από κάποιες συγκεκριμένες διαδικασίες θα χρησιμεύσει για να υφάνουν οι γυναίκες του χωριού τα ρούχα και τα παραδοσιακά κρητικά υφαντά! Σίγουρα αποτελεί και ένα πολύ σημαντικό κοινωνικό γεγονός, γι’ αυτό και συνήθως συνοδεύεται από νόστιμο φαγητό (αντικριστό αρνί), καλό κρασί και παραδοσιακή κρητική μουσική! Είναι σαν μια γιορτή όπου συμμετέχουν οι βοσκοί και οι οικογένειες τους, μαζί με φίλους!

Εδώ στο Παραδοσιακό Κρητικό Χωριό “Αρόλιθος” κάναμε και φέτος τις κουρές μας! Μαζευτήκαμε και αρχίσαμε το ψαλίδισμα 🙂 Ψήσαμε αντικριστό αρνί και διασκεδάσαμε με φίλους κι επισκέπτες!