Επιλέξτε Γλώσσα: Greek Version English Version German Version - Under Construction French Version
 
 

Καλώς ήλθατε στα Εκπαιδευτικά Προγράμματα στο Μουσείο μας


Εδώ στον Αρόλιθο Κάθε χρόνο, πλήθος παιδιών (κυρίως μαθητών) έρχονται στον χώρο μας και παρακολουθούν κάποιο από τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα που διοργανώνουμε! Στην προσπάθειά μας να διατηρήσουμε τα έθιμα των προγόνων μας και να τα προωθήσουμε όσο πιο άμεσα γίνεται στα παιδιά μας, το Μουσείο Αγροτικής Ιστορίας & Λαϊκής Τέχνης, πρωτοστατεί στον χώρο της βιωματικής δραστηριότητας και καλεί τους μαθητές να ζήσουν εμπειρίες πρωτόγνωρες και συνάμα συναρπαστικές.

Τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα που μπορούν τα παιδιά να παρακολουθήσουν, είναι τα παρακάτω:

1) «Οι Μουσαφίρηδες στο σπίτι της γιαγιάς.» – ΤΟ ΚΡΗΤΙΚΟ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟ

Απευθύνεται κυρίως σε παιδιά Νηπιαγωγείου, Α’ και Β’ Δημοτικού.
Στόχοι του προγράμματος είναι:
Α) να γνωρίσουν τα χαρακτηριστικά και τα αντικείμενα ενός κρητικού σπιτιού.
Β) να συγκρίνουν τον τρόπο ζωής στο σπίτι του τότε και του σήμερα.
Δ) να διασκεδάσουν και να ψυχαγωγηθούν με διάφορα μιμητικά παιχνίδια.
Ε) να αποκτήσουν δεξιότητες στη δημιουργική απασχόληση δουλεύοντας με πηλό ή υφαίνοντας σε μικρές κατασκευές.

Χώρος εφαρμογής:
Εντός του Μουσείου – Αίθουσα Παραδοσιακού Σπιτιού.

2) «Ο Προπάππους μου ο Μάστορας» – ΤΑ ΑΝΤΡΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ

Απευθύνεται κυρίως σε παιδιά της Γ’, Δ’ του Δημοτικού. ΠΡΟΣΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΣΕ ΜΙΚΡΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ
Στόχοι του προγράμματος είναι οι εξής:
Α) να γνωρίσουν ανδρικά επαγγέλματα του παρελθόντος.
Β) να συμμετέχουν ενεργά στη γνωριμία τους με τα εργαλεία και τα υλικά των μαστόρων αναλαμβάνοντας ρόλους και δρώντας ανάλογα με τις υποδείξεις του ερμηνευτή.
Γ) να αντιληφθούν τη σύνδεση μεταξύ των επαγγελμάτων και το τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούσαν τις δοσοληψίες τους.
Δ) να συμμετέχουν στη δημιουργική απασχόληση κατασκευάζοντας πήλινα αντικείμενα, σαμαράκια ή φυτεύοντας όσπρια.

Χώρος Εφαρμογής:
Εντός του Μουσείου – Αίθουσα Επαγγελμάτων.

3) «Ο Σαλβαράς και η Σαρτζάτη.» – ΟΙ ΚΡΗΤΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣΙΕΣ

Απευθύνεται κυρίως σε παιδιά της Γ’, Δ’, Ε’, Στ’ Δημοτικού. ΠΡΟΣΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΣΕ ΜΙΚΡΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ
Στόχοι του προγράμματος είναι οι εξής:
Α) να γνωρίσουν το τρόπο παρασκευής των νημάτων και δύο από τις πιο γνωστές στολές της Κρήτης.
Β) να διασκεδάσουν με τη συμμετοχή τους σε διάφορα μιμητικά παιχνίδια κατά τη διάρκεια του προγράμματος.
Γ) να συμμετέχουν ενεργά στην παρουσίαση του προγράμματος ακολουθώντας τις οδηγίες του ερμηνευτή.
Δ) να υφάνουν σε μικρούς αυτοσχέδιους αργαλειούς ή να δημιουργήσουν τις δικές τους στολές με κολάζ υφασμάτων.

Χώρος Εφαρμογής:
Εντός του Μουσείου – Αίθουσα Παραδοσιακού Σπιτιού

4) «Από το σήμερα στο χθες.» – ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΧΘΕΣ

Σχετίζεται με την ενεργή συμμετοχή των παιδιών σε δραστηριότητες που αφορούν καθημερινές ασχολίες των ανθρώπων της παλιάς εποχής, όπως: α) Δουλειές του σπιτιού (κορίτσια) β) Αγροτικές δραστηριότητες (αγόρια). Απευθύνεται κυρίως σε παιδιά της Γ’, Δ’, Ε’, Στ’ Δημοτικού. ΠΡΟΣΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΣΕ ΜΙΚΡΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ.
Στόχοι του προγράμματος είναι:
Α) να έρθουν σε επαφή με το κρητικό σπίτι και τις αγροτικές ασχολίες.
Β) να αναλάβουν σε ομάδες κάποιες δραστηριότητες έτσι ώστε να συνεργαστούν, καλλιεργώντας το ομαδικό πνεύμα και την αλληλεγγύη.
Γ) να ξεφύγουν από τη θεωρητική πλευρά των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και να βιώσουν με την ενεργή συμμετοχή τους στοιχεία της καθημερινής ζωής των παππούδων τους.
Δ) να γνωρίσουν τα παιδιά ήθη και έθιμα ανάλογα με τις περιόδους που διανύονται. Π.χ.: Χριστούγεννα, Πάσχα.

Χώρος Εφαρμογής:
Το αγροτικό παραδοσιακό σπίτι και ο κήπος του Μουσείου.

5) «Απού ‘χει καθείς στο λογισμό ντου, τα θωρεί και στ’ όνειρό ντου.» – Ο ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ

Το πρόγραμμα αυτό σχετίζεται με την ενεργή συμμετοχή των παιδιών σε μια διαδικασία που αφορά δύο οικογένειες του χωριού αυτή του γεωργού και αυτή του προύχοντα. Οι δύο οικογένειες ζουν σε διαφορετικά σπίτια και υπό διαφορετικές συνθήκες τη στιγμή που η κοινωνικοοικονομική τους θέση είναι διαφορετική. Όμως ανάμεσα σε μέλη των δύο οικογενειών η τύχη τους επιφυλάσσει εκπλήξεις… Το πρόγραμμα έχει ως βασικό σκοπό να μεταδώσει στα παιδιά στοιχεία της κοινωνικής ζωής των κατοίκων ενός χωριού όπως αυτά διαμορφώνονται από την κοινωνική τους θέση αλλά και την αφορμή που τους δίνει ένα χαρούμενο γεγονός στο σπίτι τους… Απευθύνεται κυρίως σε παιδιά της Δ’, Ε’, Στ’ Δημοτικού.
Χώρος Εφαρμογής:
Τα δύο Παραδοσιακά Σπίτια εκτός του Μουσείου.

6) «Ένα Μουσείο σαν μια παλιά φωτογραφία…» – ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Το πρόγραμμα αυτό σχετίζεται με τη συμμετοχή των παιδιών σε ένα θεατρικό παιχνίδι γνωριμίας με το Μουσείο.
Στόχος του προγράμματος είναι:
Α) να γνωρίσουν τα παιδιά όλες τις αίθουσες του Μουσείου συμμετέχοντας σε ένα παιχνίδι φαντασίας, αυτοέκφρασης και αυτοδημιουργίας. Μέσω του παιχνιδιού τα παιδιά ευαισθητοποιούνται προκειμένου να αποβάλλουν την μέχρι σήμερα εντύπωσή τους για το τι μπορεί να είναι ένα Μουσείο και το πως μπορούμε να το προσεγγίσουμε.
Β) απευθύνεται κυρίως σε παιδιά Ε’ και Στ’ Δημοτικού.
Η μέθοδος του θεατρικού παιχνιδιού θα τα βοηθήσει να αντιληφθούν ότι ένα Μουσείο δεν είναι μια ψυχρή αίθουσα με βιτρίνες και εκθέματα, αλλά ένας χώρος έμπνευσης, φαντασίας, και δημιουργικότητας. Το πέρασμά τους από τους χώρους του Μουσείου θα τους δώσει εκείνα τα ερεθίσματα που θα τους επιτρέψουν να ανασύρουν δικές τους μνήμες και εικόνες και κυρίως να κάνουν την προσωπική τους επιλογή του αντικειμένου εκείνου που τους προκάλεσε το ενδιαφέρον και την φαντασία.
Χώρος Εφαρμογής:
Όλες οι αίθουσες εντός του Μουσείου.

7) «Ψωμί και ελιά.» – ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές της Γ’, Δ’, Ε’ και ΣΤ’ δημοτικού σχολείου. Ακολουθεί τη βιωματική μέθοδο εφαρμογής. Προϋποθέτει τη δράση των παιδιών και για το λόγο αυτό θα πρέπει να φορούν πρακτικά, άνετα ρούχα και παπούτσια. Το θέμα του είναι εμπνευσμένο από την διατροφή των κρητών. Το σιταρένιο ψωμί και την ελιά (ελαιόλαδο) τα δύο βασικά στοιχεία της κρητικής διατροφής.
Η παρουσίαση του εξελίσσεται σε τρία στάδια:
Α) το ζύμωμα σιταρένιου ψωμιού και το ψήσιμό του,
Β) τη γνωριμία με αντικείμενα από την έκθεση του Μουσείου που αφορούν την διατροφή,
Γ) και την παρακολούθηση μέσο προβολής slide την διαδικασία συγκομιδής του ελαιοκάρπου και την παραγωγή του λαδιού με αναφορά σε μεθόδους του παρελθόντος και του παρόντος.

Στόχοι του προγράμματος είναι:
Τα παιδιά να γνωρίσουν την διαδικασία παραγωγής του ψωμιού με την δική τους συμμετοχή. Να γνωρίσουν λαογραφικά αντικείμενα που σχετίζονται με την διατροφή και τέλος να μπορέσουν να δουν την εξέλιξη της διαδικασίας παραγωγής του λαδιού μέσα από την πάροδο του χρόνου. Επίσης στόχος είναι τα παιδιά να μπορέσουν να ανακαλύψουν σε πρακτικό επίπεδο στοιχεία που θα κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον τους, ενώ παράλληλα να ερεθίσουν την φαντασία τους και να αναπτύξουν την δημιουργικότητα τους. Να ευαισθητοποιηθούν πάνω σε θέματα της λαογραφικής παράδοσης, σεβασμού προς τα ήθη και έθιμα καθώς και την ανάγκη διατήρησης της επαφής μας με φυσικά και αγνά προϊόντα. Η διάρκεια του είναι περίπου μία ώρα και τριάντα λεπτά.

8 ) «Ψηφοθετώντας.» – Η ΤΕΧΝΗ ΤΩΝ ΜΩΣΑΙΚΩΝ

Η τέχνη του ψηφιδωτού κατατάσσεται στις μνημειακές τέχνες και απαιτεί ιδιαίτερη γνώση και σπουδή για τη πρώτη ύλη της, τη ψηφίδα. Πως αυτή τοποθετείται αλλά και ποια είναι η σχέση της με το φως.
Τα βήματα της εκπαιδευτικής δραστηριότητας είναι:
α) Επίσκεψη στο εργαστήριο της ψηφοθέτη.
β) Η ιστορική εξέλιξη της τέχνης του ψηφιδωτού
γ) Παρουσίαση της τεχνικής του ψηφιδωτού
δ) Προσωπικό δημιούργημα από κάθε παιδί στο παιδικό εργαστήριο
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά από Γ’ έως και Στ’ Δημοτικού. Στόχος είναι η πρώτη γνωριμία με τη τέχνη του ψηφιδωτού, η απόκτηση δεξιότητας και δεξιοτεχνίας, η αισθητική αγωγή και η διεύρυνση της δημιουργικής φαντασίας, η διάρκεια του είναι περίπου μία ώρα και τριάντα λεπτά.

10) «Αχ αυτός ο αργαλειός σου…» – Η ΥΦΑΝΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ

«Η πανάρχαια τέχνη της υφαντικής αποτελεί μια από τις σημαντικότερες μορφές λαϊκής τέχνης. Με τη χρήση των νημάτων δημιουργούμε αντικείμενα καθημερινής χρήσης αλλά και έργα με παραστάσεις εμπνευσμένες από το φυσικό περιβάλλον, τη καθημερινή ζωή και τις ποικίλες εκφράσεις της. Ένα παιχνίδι με κλωστές, χρώματα, σχήματα και δημιουργική φαντασία.» Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ακολουθεί τη βιωματική μέθοδο εφαρμογής σε συνδυασμό με τα οπτικοακουστικά μέσα. Απαιτεί τη δράση των παιδιών και για το λόγο αυτό θα πρέπει να φορούν πρακτικά, άνετα ρούχα και παπούτσια. Περιλαμβάνει τη παρουσίαση παραγωγής των κύριων νημάτων, την αναπαράσταση μοτίβου και τη πρακτική εφαρμογή σε πραγματικούς αργαλειούς. Απευθύνεται στη Γ’ & Δ’ τάξη του Δημοτικού Σχολείου. Οι στόχοι του προγράμματος είναι οι εξής:
Α) να γνωρίσουν τα παιδιά τις πηγές των νημάτων και το τρόπο παρασκευής τους.
Β) να διασκεδάσουν με τη συμμετοχή τους σε διάφορα μιμητικά παιχνίδια.
Γ) να έρθουν σε επαφή με το μαγικό κόσμο των συμβόλων και των μοτίβων της υφαντικής
Δ) να αλληλεπιδράσουν συμμετέχοντας ενεργά στη παρουσίαση
Ε) να αποκτήσουν δεξιότητες υφαίνοντας σε πραγματικούς αργαλειούς.

Το πρόγραμμα εφαρμόζεται στο χώρο του παραδοσιακού σπιτιού (εντός του Μουσείου) και στην αίθουσα της Υφαντικής. Η διάρκεια του είναι περίπου μία ώρα και τριάντα λεπτά.

11) «Το κομπολόι.» – Ο ΜΑΓΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΟΜΠΟΛΟΓΙΟΥ

«Καλοκαιρινό απόγευμα στην αυλή του εξοχικού δίπλα στον αμπελώνα. Ο παππούς με την αυστηρή του φυσιογνωμία καθισμένος στο πεζούλι να παίζει κομπολόι. Μοιάζει να ταξιδεύει… να μην είναι εδώ. Η σκιά της κληματαριάς μας δροσίζει και τα τζιτζίκια τραγουδάνε για να γινόσουν τα σταφύλια. Πάνω στο πέτρινο τραπέζι μια φέτα καρπούζι μοσχοβολά. Ξαφνικά ο παππούς με φωνάζει να πάω δίπλα του. Πάρε το, μου λέει είναι δικό σου, στο’ χα ταγμένο. Να το προσέχεις και να το αγαπάς. Και αυτό θα κάνει το πρέπον…» Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ακολουθεί τη βιωματική μέθοδο εφαρμογής σε συνδυασμό με θεατρικές τεχνικές. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλες τις τάξεις του Δημοτικού Σχολείου. Οι στόχοι του προγράμματος είναι οι εξής:
Α) να γνωρίσουν τα παιδιά μια ζωντανή λαϊκή παράδοση, «το κομπολόι» και πως αυτό συνδυάζεται με ποικίλες πτυχές της ζωής.
Β) να διασκεδάσουν με τη συμμετοχή τους σε αισθητικοκινητικά και μιμητικά παιχνίδια.
Γ) να αλληλεπιδράσουν συμμετέχοντας ενεργά στη παρουσίαση
Δ) να αποκτήσουν δεξιότητες κατασκευάζοντας το δικό τους κομπολόι.

Η παρουσίασή του περιλαμβάνει:
Α) Αισθητικοκινητικά παιχνίδια
Β) Οπτικοαουστικά ερεθίσματα
Γ) Πρακτική εφαρμογή

Το πρόγραμμα απαιτεί τη δράση των παιδιών και για το λόγο αυτό θα πρέπει να φορούν πρακτικά, άνετα ρούχα και παπούτσια. Το πρόγραμμα εφαρμόζεται στην αίθουσα συναντήσεων του Μουσείου. Η διάρκεια του είναι περίπου μία ώρα και τριάντα λεπτά.

Ο σχεδιασμός, η οργάνωση και η ερμηνεία των παραπάνω Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, γίνεται με την ευθύνη του Μουσείου. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι δυνατόν να εφαρμοστούν και σε διαφορετικές ηλικίες από αυτές για τις οποίες σχεδιάστηκαν εφόσον προηγηθούν οι ανάλογες προσαρμογές! Ο αριθμός των παιδιών σε κάθε ομάδα δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 30. Με το περιορισμό αυτό εξασφαλίζουμε την ομαλή εξέλιξη των προγραμμάτων και την καλύτερη δυνατή συμμετοχή των παιδιών Τα παιδιά θα πρέπει να φορούν πρακτικά, άνετα ρούχα και παπούτσια. Η εξασφάλιση της συμμετοχής σε κάποιο πρόγραμμα γίνεται δύο μήνες νωρίτερα ενώ η επιβεβαίωση της συμμετοχής δύο ημέρες πριν τη προγραμματισμένη ημέρα επίσκεψης στο Μουσείο. Στο Μουσείο, λειτουργεί δανειστική βιβλιοθήκη για την εξυπηρέτηση εκπαιδευτικών, φοιτητών και ερευνητών Είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο να προηγηθεί μια σχετική προετοιμασία των παιδιών στο σχολείο όσο αφορά την εκπαιδευτική του εκδρομή. Τέλος η παρουσία του εκπαιδευτικού κατά τη διάρκεια του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι απαραίτητη για την άμεση προσωπική επαφή και την αξιολόγηση του. Μην ξεχνάτε και την «Ανοικτή αγκαλιά» μας Έως το τέλος του Μάρτη, προσφέρεται ΔΩΡΕΑΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ για τους μικρούς μας φίλους και ΔΩΡΕΑΝ ΞΕΝΑΓΗΣΗ για τους ενήλικες στο Μουσείο Η δραστηριότητα αρχίζει στις 12:00, η διάρκεια της δράσης είναι μιάμιση ώρα και απευθύνεται σε παιδιά από 3 έως 12 ετών και στους γονείς τους! Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η δήλωση συμμετοχής μέχρι το Σάββατο το απόγευμα της εκάστοτε εβδομάδας για την εξασφάλιση θέσεων Εάν είστε γονιός ή εκπαιδευτικός και θέλετε να φέρετε τα παιδιά σας για να πάρουν μέρος σε κάποιο από τα Εκπαιδευτικά Προγράμματά μας, ελάτε σε επικοινωνία μαζί μας στο 2810 821050 ή μέσω του museum@arolithos.com . Και μην ξεχνάτε!!! Αυτή η περίοδος είναι η καλύτερη για την διεξαγωγή των Προγραμμάτων! Σας περιμένουμε όλους


Εποχιακά Θεατρικά Δρώμενα«Το φίλτρο του χρόνου»

Το δρώμενο είναι εμπνευσμένο από τα συμβολικά έθιμα των Χριστουγέννων, όπως ο στολισμός του σπιτιού, η χρήση καρπών και φυτών όπως η ασκελετούρα, τα ρόγδια, η αναφορά στη διατροφή της εποχής, λουκάνικα, απάκια, η χρήση χαρακτηριστικών αντικειμένων όπως το κόσκινο και το χαβάνι, αλλά και η παραγωγή γλυκισμάτων όπως το χριστόψωμο. Χαρακτηριστική επίσης είναι η χρήση της κρητικής διαλέκτου.

Όλα ξεκινούν από ένα παραμύθι... Σε ένα κρητικό χωριό, ο Μανωλιός, ο παραγιός του γεωργού, θέλει να κάνει έκπληξη στη κυρά του και να τις κάνει δώρα για να προετοιμάσει τα Χριστούγεννα. Κάνοντας τη βόλτα του στο χωριό και στην αγορά βρίσκει αυτά που θέλει, περνώντας και τις αντίστοιχες περιπέτειες. Τα ρόδια η ασκελετούρα (κρεμμύδα), οι πρασινάδες και οι καρποί της εποχής χρησιμοποιούνται για να στολίσουν το σπίτι και να ευχηθούν τον ερχομό της άνοιξης και της αναγέννησης της φύσης. Ο Μανωλιός στο δρόμο του συναντά το Χρόνο ο οποίος θα του χαρίσει το πολύτιμο φίλτρο αλλά θα του δώσει και μια οδηγία η οποία θα του προκαλέσει ένα δίλημμα ηθικό το οποίο θα καθορίσει και τη στάση του στη ζωή….

Η όλη δραστηριότητα εντάσσεται στο παιδαγωγικό πρόγραμμα του Μουσείου. Η παράσταση αυτή αλλά και γενικότερα η εκπαιδευτική δράση του Μουσείου δίνουν τη δυνατότητα στο κοινό να γνωρίσει το Μουσείο με μια διαφορετική οπτική γωνία. Το Μουσείο γίνεται περισσότερο προσιτό και μετατρέπεται σε έναν ζωντανό οργανισμό μετάδοσης των παραδόσεων. Δεν είναι πια ο χώρος φύλαξης νεκρών αντικειμένων αλλά ένας πομπός μετάδοσης ερεθισμάτων σε μικρούς και μεγάλους οι οποίοι αλληλεπιδρούν και αναπτύσσουν περισσότερο τη σχέση τους.


«Ο γιος του άλλου τόπου»

«Οι ήρωες μας, Ο Μανωλιός και η Ανέμη, κάνουν ένα μαγικό ταξίδι στους ονειρεμένους κόσμους των παραμυθιών. Αφετηρία τους το ανώγι του αρχοντικού, η σοφίτα όπου η Ανέμη περνά τον ελεύθερό της χρόνο. Η μεταμφίεση αποτελεί το αγαπημένο παιχνίδι της Ανέμης διότι με τον τρόπο αυτό η ίδια μπορεί να υποδυθεί οποιοδήποτε χαρακτήρα και να απελευθερωθεί από τους περιορισμούς και τα όρια της καθημερινότητας. Ο Μανωλιός, ο παραγιός του σπιτιού, σκέφτεται να ξενιτευτεί διότι οι συνθήκες στο χωριό έχουν αλλάξει πολύ. Η Ανέμη συμβουλεύει το Μανωλιό και του διηγείται ένα παραμύθι για τον Ξένο, το γιο του άλλου τόπου και της άλλης χώρας……..».

Το δρώμενο είναι εμπνευσμένο από λαϊκά παραδοσιακά παραμύθια και τη χαρά της μεταμφίεσης που χαρίζουν οι απόκριες. Έχει ως στόχο να παρασύρει τα παιδιά στη χαρά του παιχνιδιού, της αναπαράστασης, και της σημασίας των στοιχείων που αφορούν τη γιορτή της αποκριάς. Παράλληλα ψυχαγωγεί, διασκεδάζει προβληματίζει και επιδιώκει τον αλληλοσεβασμό, την συνύπαρξη και την ισορροπία με τον εαυτό μας και στις σχέσεις μας με τους άλλους.

Το Θεατρικό Δρώμενο και η συνεργασία με το Σύλλογο Παιδαγωγών-Εμψυχωτών Θεατρικού Παιχνιδιού «Παιδαγωγική Θεάτρου Κρήτης» αποτελεί συνέχεια της μουσειοπαιδαγωγικής δράσης του Μουσείου Αγροτικής Ιστορίας και Λαϊκής Τέχνης στον Αρόλιθο. Μετά την ολοκλήρωση του δρώμενου τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να κατασκευάσουν από μόνα τους χάρτινες μάσκες με υλικά που θα λάβουν από εμάς.


«Μ΄ ένα ρόδο φίλο κάνεις και για ένα ρόδο τόνε χάνεις»

«Η ψυχή του ανθρώπου είναι σαν τη γη, ότι σπείρεις θα θερίσεις. Σιτάρι θα σπείρεις ?, Σιτάρι θα θερίσεις. Κριθάρι θα σπείρεις ? Κριθάρι θα θερίσεις. Έτσι είναι και η ψυχή του ανθρώπου, ότι βάλεις μέσα της αυτό και θα έχεις. Κακία θα βάλεις?, κακία θα έχεις. Καλοσύνη θα βάλεις, καλοσύνη θα έχεις.»

Το θεατρικό δρώμενο που διοργανώνεται από τον Αρόλιθο, το Παραδοσιακό Κρητικό Χωριό και το Σύλλογο Παιδαγωγών Εμψυχωτών Θεατρικού Παιχνιδιού «Παιδαγωγική Θεάτρου Κρήτης» αποτελεί συνέχεια της μουσειοπαιδαγωγικής δράσης του Μουσείο στον Αρόλιθο. Η προσέγγιση της παράδοσης μέσω της θεατρικής πράξης συμβάλλει στη μετάδοση των ηθών και των εθίμων, της τοπικής διαλέκτου και των παραδόσεων στους μικρούς αλλά και τους μεγάλους μας φίλους. Πριν το Πάσχα το δρώμενο παρουσιάζει τα έθιμα του Πάσχα και μετά το Πάσχα τα έθιμα του κλήδωνα

Το Θεατρικό Δρώμενο και η συνεργασία με το Σύλλογο Παιδαγωγών-Εμψυχωτών Θεατρικού Παιχνιδιού «Παιδαγωγική Θεάτρου Κρήτης» αποτελεί συνέχεια της μουσειοπαιδαγωγικής δράσης του Μουσείου Αγροτικής Ιστορίας και Λαϊκής Τέχνης στον Αρόλιθο. Μετά την ολοκλήρωση του δρώμενου τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να κατασκευάσουν από μόνα τους χάρτινες μάσκες με υλικά που θα λάβουν από εμάς.


«Χαρούμενα Κρητικόπουλα»

 • Η διοργάνωση της γιορτής για το κλείσιμο της σχολικής χρονιάς αφορά στην εφαρμογή ενός τετράπτυχου προγράμματος δράσης των παιδιών και των γονέων μαζί.
 • Οι τέσσερις πτυχές του προγράμματος είναι:
  Α) Ζύμωμα ψωμιού από γονείς και παιδιά (το ψωμί παραδίδεται στο τέλος της γιορτής)
  Β) Η αναπαράσταση ενός μοτίβου από τα έργα υφαντικής τέχνης
  Γ) Το σκάλισμα της γης και το φύτεμα σπόρων
  Δ) Χορός και τραγούδι
 • Τα παιδιά και οι γονείς χωρίζονται σε επιμέρους ομάδες των 15-20 ατόμων
 • Με την ολοκλήρωση του προγράμματος ακολουθεί πανηγυρικό κλείσιμο με όλα τα παιδιά να συμμετέχουν σε κρητικό χορό και να γεύονται τους λουκουμάδες.
 • Διάρκεια του προγράμματος : 3 ώρες (διάρκεια ανά επιμέρους δραστηριότητα 30 λεπτά)